Διάδρομος από στρωτήρες και πλατύσκαλα από ψηφίδα

Οι ξύλινοι στρωτήρες τραίνου, ξέρουμε ότι χρησιμοποιούνται μόνο στην κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών, αν και τελευταία αντικαθίστανται βαθμιαία από μεταλλικούς ή από σκυρόδεμα. Όμως η χρηστικότητά τους φαίνεται να έχει επεκταθεί και στην κατασκευή κήπων και διαμορφώσεις χώρων κάθε κλίμακας, κλίσης εδάφους και σκοπού.

Οι πιο διαδεδομένοι στρωτήρες είναι από ξύλο δρυός, περισσότερο ανθεκτικοί σε φθορές και αλλοιώσεις από ξυλοφάγα έντομα και τα παράσιτα που προκαλούν σήψη.

Διαχωρισμός επιπέδων και αντιστήριξη

Όλα τα είδη στρωτήρων υφίστανται σχετική επεξεργασία «ξυλοπροστασίας» με εμποτισμούς σε συντηρητικά υλικά. Στο εμπόριο υπάρχουν στρωτήρες ποικίλων χρωμάτων και αντοχής, όπως οι αφρικανικού ξύλου, ευκαλύπτου, κωνοφόρων, κ. ά.

Δημιουργία δαπέδων για πεζούς και οχήματα

Τα τελευταία χρόνια, οι στρωτήρες είτε μεταχειρισμένοι από σιδηροδρόμους είτε σε απομιμήσεις, κάνουν εντυπωσιακή εμφάνισή στην Αρχιτεκτονική του Τοπίου και την κηποτεχνία. Οι χρήσεις ποικίλες, πολύ λειτουργικές και αισθητικές, αντικαθιστώντας λύσεις από σκυρόδεμα ή λιθοδομές, ακόμη και ακατάλληλες ξυλοκατασκευές περιορισμένης αντοχής και διάρκειας.

Ας μην ξεχνάμε την διακοσμητική χρήση στρωτήρων με πρωτοπόρο τον Βάσκο ζωγράφο και γλύπτη Agustín Ibarrola με τα εντυπωσιακά του γλυπτά από στρωτήρες σιδηροδρόμων, προσδίνοντας μια διαφορετική εικαστική διάσταση στη χρηστικότητα του υλικού.

Συνοπτικά ταξινομούμε τις χρήσεις σε επτά κύριες κατηγορίες.

  1. Κατασκευή κήπου rustic με κάθετη τοποθέτηση των στρωτήρων, οριοθετώντας τμήματα του ανοικτού χώρου ή εναλλαγές επιπέδων. Για λόγους αισθητικής, δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο ίδιο ύψος, αλλά σε ανισοϋψή διάταξη… Συχνά, γίνεται επεξεργασία ώστε οι στρωτήρες να δείχνουν πιο φυσικοί, είτε «ηλιοκαμένοι», είτε «ανεμοδαρμένοι».
  2. Δημιουργία μονοπατιών κυκλοφορίας από στρωτήρες, η δαπέδων χώρων στάθμευσης οχημάτων σε διάφορες διατάξεις και σχήματα αναλόγως του σκοπού.
  3. Συνηθίζονται οι μάντρες οικοπέδων κατασκευασμένες από στρωτήρες, κυρίως σε εξοχικές κατοικίας, που τραβούν την προσοχή σε συνδυασμό με κατάλληλες φυτεύσεις (φυτοφράχτες).
  4. Διακόσμηση κήπου και ανοικτών χώρων στην πόλη με χρωματικούς και ξυλόγλυπτους στρωτήρες
  5. Δημιουργία πατημάτων ή σκαλοπατιών στον κήπο ή στο πάρκο στα κεκλιμένα ανάγλυφα του χώρου μας, σε συνδυασμό με στρώσεις από λεπτό βότσαλο ή ψηφίδες.
  6. Δημιουργία αναβαθμίδων με στρωτήρες αντί για τοιχία αντιστήριξης, γεγονός που δίνει μια πιο φυσική εικόνα κήπου (κοντύτερα στη φύση), με αντιδιαβρωτικό, σταθεροποιητικό και αισθητικό ρόλο.
  7. Σταθερές ή μετακινούμενες ζαρντινιέρες (containers) κατασκευασμένες με στρωτήρες για φύτευση μεγάλων δένδρων και θάμνων σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Γλυπτά στο τοπίο με στρωτήρες (Agustín Ibarrola, Ισπανία)

Σύνθεση από επεξεργασμένους στρωτήρες (ζαρντινιέρα με λευκό βότσαλο και πυξάρι)

Η ΕΡΜΗΣ Α.Ε. διαθέτει αυθεντικούς στρωτήρες που προορίζονται για οποιαδήποτε από τις χρήσεις που ήδη αναφέραμε, σε ποσοτική επάρκεια και υψηλής ποιότητας. Οι λόγοι που εστιάζουμε στο εν λόγω υλικό, το οποίο διεθνώς προσφέρεται ήδη για πολλές κατασκευαστικές χρήσεις και λύσεις, είναι ότι γίνεται όλο και πιο αναγκαία η «απόδραση» από τα συνηθισμένα, σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και τις κατασκευές περιβάλλοντος χώρου, αλλά και η εξοικείωση με νέα υλικά και πρακτικές.