Συνύπαρξη "Αυλής" με κήπο. Ψιλό βότσαλο Mix (7-9) mm και ανώμαλες ριχτές φυσικές πλάκες

(όλα τα υλικά που απεικονίζονται και περιγράφονται στο παρόν, διατίθενται από την ΕΡΜΗΣ Α.Ε.)

Είναι σημαντικός ο διαχωρισμός των ανοικτών μας χώρων με βάση το μέγεθος και την χρήση τους, σε πάρκα, σε περιαστικό πράσινο, σε πλατείες, σε νησίδες, σε πεζοδρόμια, σε μικρότερα πάρκα τσέπης (pocket parks), σε βοτανικούς κήπους, σε προκήπια, σε ταράτσες, αλλά και στις κοινές αυλές μιας μονοκατοικίας ή στον ακάλυπτο κάποιας πολυκατοικίας…

Οι «αυλές» είναι η μετονομασία του κοινού «έγκλειστου», του καταπράσινου και λουλουδιασμένου μας κήπου σε «κατοικήσιμο κήπο». Τους θερινούς μήνες, η συνεχής παρουσία της οικογένειας ή της παρέας, απαιτούν διαφορετική σχεδιαστική αντιμετώπιση άρα και κατασκευαστική, με δάπεδα και διακοσμητικά στοιχεία που θα ενισχύουν την αισθητική αλλά και θα ικανοποιούν την επιθυμία της «κοινωνικότητας σε ανοικτό χώρο» με καθιστικά δάπεδα, διαδρόμους, σημεία αναφοράς, κλπ. Στις Ελληνικές συνθήκες βιοκλίματος η χρήση του εξωτερικού χώρου μπορεί να διαρκεί μέχρι και επτά μήνες τον χρόνο, αλλά να διατηρεί την γοητεία του σε όλη τη διάρκεια του δωδεκάμηνου, ανάλογα με τα υλικά και τους συνδυασμούς που τον συνθέτουν…!!

Πλαισίωση φυτεμένου διαδρόμου με μεγάλο βότσαλο (κροκάλα βασάλτη)

Το βότσαλο σε όλα τα μεγέθη και τις μορφές, που διατίθεται στην αγορά και κυρίως από την πλούσια «γκάμα» της εταιρίας ΕΡΜΗΣ Α.Ε., υπήρξε πάντοτε το σκληρό υλικό που εκπροσωπούσε την καθαριότητα, το υγρό στοιχείο (ποτάμι & θάλασσα), την «γλυπτική» δεξιότητα της φύσης, την αντοχή στον χρόνο, αλλά και το φως… Προσφέρεται ως φυσικό ή  επεξεργασμένο υλικό σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, σχημάτων, χρωματισμών, «πετρολογικής» καταγωγής, ανθεκτικότητας και υφής. Είναι τεράστια η δυνατότητα επιλογής μέσα από το μεγάλο φάσμα προϊόντων της ΕΡΜΗΣ Α.Ε. το οποίο καλείται να ικανοποιεί το ζητούμενο, λειτουργικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά.

Το βότσαλο πάει σχεδόν παντού και με όλα (σε κατάλληλους συνδυασμούς με άλλα υλικά, αλλά κυρίως τα διακοσμητικά φυτά), ενώ συμμετέχει αποφασιστικά στην δημιουργία του «στυλ» ενός κήπου ή μιας αυλής, με γεμίσματα και επικαλύψεις χωμάτινων επιφανειών, φυτοδοχείων, διαδρόμων, δενδροδόχων, μεταβατικών επιφανειών και διαχωριστικών λωρίδων, πλαισιώνοντας διαδρόμους κυκλοφορίας και φυτεμένα παρτέρια, είτε χυτά, είτε με σταθερά προκατασκευασμένα ψηφιδωτά και ψηφιδωτά δημιουργήματα επί τόπου από καλλιτέχνες μαστόρους….

βραχόκηπος πλαισιωμένος από βότσαλα διαφόρων μεγεθών και κροκάλες ή και μεγάλες αμμοβολισμένες πέτρες σε συνδυασμό με διακοσμητικά γρασίδια, δημιουργώντας απομιμήσεις

Ψηφιδωτά μόνιμα βοτσαλωτά δάπεδα (με έγχρωμα βότσαλα της επιλογής του καλλιτέχνη)

Τα ψηφιδωτά προσφέρονται για ποικίλες κατασκευές με σχέδια και αποχρώσεις συμβατές με τα υπόλοιπα υλικά στην αυλή, τα καλλωπιστικά φυτά, τα έπιπλα κήπου, το στυλ της οικοδομής, τους τυχόν βραχόκηπους, τις πέτρινες κατασκευές και τοιχία αναβαθμίδων, τα σκιαζόμενα και φωτεινότερα μέρη του κήπου, ακόμη και σε συνδυασμό με την υφή και τις αποχρώσεις των κορμών των δένδρων και τον διάκοσμο της αυλής…

Το grey Βότσαλο κάνει το σημείο αναφοράς πιο διακριτό και «ευγενική» η χρωματική αντίθεση μα τα γύρω υλικά

Τα βότσαλα μπορούν να αποτελούν βασικά στοιχεία σύνθεσης βραχόκηπων, παρέα με μεγαλύτερες κροκάλες, πέτρες και βράχους, ακόμη και ιδιαίτερων παρτεριών όπου η παρουσία μοναχικών φυτών ή σε συστάδες γίνεται πιο διακριτή και ενότητα ξεχωριστή. Οι χυτές επικαλύψεις επιφανειών με βότσαλο, είναι πάντα απαραίτητο να γίνονται πάνω σε μεμβράνες στο χώμα προς αποφυγή προβλημάτων με τα ζιζάνια και ανεπιθύμητο βύθισμα των βότσαλων στο λασπωμένο χώμα στην εποχή των βροχών.

Στην χώρα μας όπου η δραστηριότητα της Αρχιτεκτονικής του Τοπίου και των Κήπων, αλλά και η Αρχιτεκτονική διακόσμηση εσωτερικών κτιριακών χώρων (κατοικία και επαγγελματικοί χώροι) έχουν υιοθετήσει αργά αλλά σταθερά περισσότερες καινοτόμες τεχνικές σε ότι αφορά την χρήση των υλικών, το βότσαλο εμφανίζεται με ξεχωριστή δυναμική και διεκδικεί τον δικό του χώρο και ρόλο, και αυτό οφείλεται κυρίως στην «φυσικότητα», στην αιασθητική και στην «συμβολικότητα» του υλικού, ποιότητες που παραπέμπουν τον χρήστη ή τον παρατηρητή, σε φυσικά τοπία όπου η δύναμη του νερού φτιάχνει βότσαλα μέσα από μακρά περίοδο βραδείας διάβρωσης και με την αμοιβαία τους τριβή!!

Γεμίσματα παρτεριών με λευκό βότσαλο δημιουργώντας «φόντο» αντίθεσης με αραιές μοναχικές φυτεύσεις και προσφέροντας φωτεινότητα για τον κήπο.

Η αισθητική αποδοχή των υλικών εξαρτάται κατά πολύ από την προέλευση και την φυσικότητα τους, την σωστή τους χρήση από επαγγελματίες Αρχιτέκτονες, Γεωτεχνικούς και Διακοσμητές, και από την συνδυαστική τους με άλλα υλικά, σκληρά ή μαλακά στην αυλή ή στον κήπο. Το βότσαλο επιζητά ακριβώς αυτό, την σωστή του θέση στον σωστό χώρο με γούστο και τέχνη.

Μετά από μακρά περίοδο σταθερής πρωτοπορίας, η εταιρία ΕΡΜΗΣ Α.Ε. είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε κάθε τεχνική προσέγγιση διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων με χρήση βότσαλου, αλλά και να συμβουλέψει για τον τρόπο χρήσης του κάθε διαθέσιμου υλικού ξεχωριστά, ανάλογα με τον σκοπό των δημιουργών και τις προτιμήσεις των πελατών.